Tuesday, August 2, 2011

Ayam Masak Ungkep (Jawa Style)

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

1 ekor ayam (dipotong 12, lebih elok sekiranya ayam tua@ayam kampung)

Bahan-bahan A (untuk dikisar)

2 labu bawang besar
10 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi (kalau nak lagi pedas tambahkan lagi cili padi)
Bahan tumis
Halia (dihiris nipis)
1 liter air
2 batang serai
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara-cara

Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit.
Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris nipis sehingga garing.

Kemudian masukkan bahan-bahan A yang telah dikisar. Tumis sehingga naik minyak.

Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.

Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup rasa.

Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan ayam hancur.

Tu sebab lebih elok guna ayam tua @ ayam kampung.

Biarkan sehingga kuah pekat (ala-ala rendang gitu). Kemudian bolehlah dihidangkan.

Selamat mencuba!!

1 comment:

  1. MINTAK IZIN COPY RESEPI TERIMA KASIH, AL MAL

    ReplyDelete